Białe szczepy winogron
Şarba
Şarba to rumuńska biała odmiana winorośli otrzymana poprzez skrzyżowanie dwóch bardzo cennych odmian: Tămâioasa Românească i Rieslinga. Wino emanuje aromatami słodkiej róży, świeżej brzoskwini , cytrusów i miodu. W smaku ułożone z delikatną kwasowością i lekkimi nutami mineralnymi.
Muscat
Muscat to najstarszy szczep na świecie, który znany był już w starożytnej Grecji. Jego nazwa obejmuje tak naprawdę wiele odmian, z których tworzy się najróżniejsze wina – od lekko wytrawnych, orzeźwiających , po słodkie, bardzo wyraziste i głębokie w smaku. Wina produkowane z tego szczepu rozpoznaje się zwykle po aromacie skórki pomarańczowej, miodu, rodzynek, lipy i soku z winogron.
Glera
Jeśli myślimy o winie musującym od razu przychodzi na myśl Prosecco. A owe Prosecco produkuje się właśnie ze szczepu o nazwie Glera. Glera przywędrowała do Włoch ze słoweńskiego rejonu Karst a nie wędrowała daleko gdyż z serca tego region do miejscowości ‘’Prosecco’’ nieopodal Triestu jest tylko 12 kilometrów. Włosi fantastycznie wykorzystali potencjał Glery i dziś produkują Prosecco w kilku regionach północnych Włoch jak Fruli i Veneto przy czym ciągle starają się rozciagać apelację poza rejony Valdobiadene i Treviso. A co jesli by z Glery zrobić wino bez musika? …Było by podobne do Manzoni Bianco
Viura
Hiszpańska biała odmiana winorośli z rejonu Rioja a w Katalonii bardziej znana jako Macabeo. Przez wielu niedoceniana i kojarzona głónie jako element mieszanki dla musujacego wina CAVA. Jednakże w singlu Viura potrafi zaskoczyć intesnywnym aromatem moreli i brzoskwini, świetną mieszanką dojrzałych owoców na podniebieniu oraz nutą melona w posmaku. Naszym zdaniem świetlana przyszłość przed tym szczepem.
Fetească Albă
Koronny szczep biały rumuńskiego i mołdawskiego winiarstwa choć spotykana również w węgierskim rejonie Eger. Na temat tych winogron moglibyśmy rozpisywać się w nieskończoność. Wina emanują swym złotym kolorem. W nosie pachnące kwiaty i cytrusy. W ustach dojrzałe brzoskwinie i dużo miodu. A któż z nas nie lubi delikatnej słodyczy w winach wytrawnych…?
Furmint
Furmint to najpopularniejszy szczep na całych Węgrzech. Często mieszany z innymi szczepami jest wykorzystywany do produkcji lekkich, orzeźwiających win codziennych, jak i wizytówki tego kraju – słodkich tokajów. Szczególnie wyjątkowym smakiem charakteryzuje się tokaj aszu.
Fetească Regală
Feteasca Regala to krzyżówka dwóch szczepów znanych w Rumunii i Mołdawii: Feteasca Alba oraz Grasa.
Wina z tej odmiany mogą być delikatne lub bardziej aromatyczne i zrównoważone. Młode wino wytwarza oryginalny, łatwo rozpoznawalny kwiatowy aromat. Charakter to dużo świeżości, dobrze zbalansowana i dość wysoka kwasowość. Przyjemny, dobrze zdefiniowany smak, pełen finezji niesie ze sobą niuansy polnych kwiatów, miodu oraz zielonych jabłek.
Grüner Veltliner
Gruner Veltliner to motor napędowy winiarskiej Austrii. Znany również w Czechach, na Słowacji czy Węgrzech.
Wina z tej odmiany często są lekko owocowe z wyraźnym charakterystycznym akcentem przypraw i białego pieprzu. Dobrze wykonane wina z korzystnych roczników mogą mieć podobieństwo do Chardonnay produkowanych w Burgundii. Część win może wykazywać mineralność podobną do Rieslinga.
Gewürtztraminer
Wina z Gewürztraminera mogą osiągnąć w sprzyjających warunkach wysoki poziom alkoholu (14% i więcej). Wina z dobrze prowadzonych winnic w lepszych rocznikach charakteryzują się pełnym aromatem z nutami płatków róż, muszkatu, liczi i lekką oleistością. Natomiast w gorszych albo przy przedwczesnym zbiorze są dość neutralne. Odmiana nadaje się do leżakowania pod warunkiem wystarczającego poziomu kwasowości.
Manzoni Bianco
Manzoni Bianco to biała odmiana winorośli uprawiana w Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Jest powszechnie stosowana w produkcji win białych charakteryzujących się świeżością, kwiatowymi nutami i odrobiną mineralności.
Odmiana została stworzona w 1930 przez profesora Luigi Manzoniego ze Szkoły Enologii w Conegliano poprzez skrzyżowanie szczepów Pinot Blanc i Riesling. Krzewy są uprawiane głównie w chłodnym klimacie w niewielu winnicach weneckich.